Tuesday, October 27, 2009

LUAHAN HATIKU...


setiap hari terbaca di dada akhbar atau majalah tentang akibat dr kebodohan wanita yg terlalu mempercayai lelaki...
bukan ditujukan buat pasangan yg telah terjalin ijab dan kabulnye
tetapi buat yg telah berkahwin tetapi belum bernikah...
setiap insan pernah terlanjur melakukan dosa dan kesalahan
tetapi Allah telah memberi setiap kite peluang utk bertaubat seluas-luasnye selagi nyawa tidak berada dihujung tanduk..
tp berapa ramai yg sedar?

Allah telah menciptakan lelaki utk melindungi wanita
kepercayaan diletakkan pada khalifah Allah yg 1 ini
utk memimpin ke arah kebenaran
utk melindungi dr kecelakaan
utk membimbing ke arah jalan yg diredhaiNya
tp brapa ramai lelaki yg memegang teguh amanah ini?

saat seorang wanita meletakkan kepercayaan pd seorang lelaki
kononnya seorang kekasih
ramai yg mengambil kesempatan atas kebodohan wanita itu...
memujuk merayu agar diserahkan sebuah kehormatan yg sepatutnye milik suaminya yg sah
ramai yg terkulai layu dlm dakapan lelaki durjana
bg yg belum terlambat, sedarlah
renungilah knp Allah meletakkan batas di antara kita
krn mulianya kite sbg seorang wanita...
setiap kebodohan kite, kite sendiri yg menanggungnya
andai rahim disinggahi benih hubungan haram itu,
siapa yg harus menanggung?
wanita itu sendiri
di mana jantan dayus yg selama ini mengaku kekasih?
yg berjanji melindungi?
akhirnye berlaku 1 pembunuhan
janin digugurkan
bayi dibuang
seolah tidak bernilai
di mana nilai kemanusiaan?

duhai gadis puteri islam
insafi diri sebelum terlambat
jdkan kebodohan kita selama ini 1 pengajaran
perjalanan masih panjang
biarlaa dirimu digelar tidak laku krn tiada couple
relakan dirimu menunggu si dia yg dijanjikan Allah
yg mampu membawamu ke syurga Allah
bukan yg menginjak maruahmu di hujung kakinya...

duhai lelaki khalifah Allah
kami dijadikan dari tulang rusukmu
dekat dgn hati utk disayangi, dikasihi dan dilindungi...
bukan dkat dgn tangan utk dipukul ditampar,
bukan di kaki utk disepak terajang,
juga bukan di kepala utk dijunjung
tp dekat dgn hati...

Sunday, October 25, 2009

kejadian manusia

aku tgk video ni kt youtube tp x dpt nk download.intresting
bukak laa kt link yg ni http://www.youtube.com/watch?v=7nmx-ogU-h8

Saturday, October 24, 2009

di mana seliparku....

tak pernah dlm sejarah hidup aku selipar hilang kt kenduri
nk dijadikan cerita,
semalam g kenduri junior zaman skolah dlu kawin
pastu g laa masuk rumah jumpa pengantin
bila turun balik nk g mkn, tgk selipar da takde
buat muke toya jek duk tgu selipar tu
intai2 kt kaki2 org kt situ xde lak
heran jgn sape yg rembat
bukan selipar lawo pn, da buruk tau
dgn menebalkan muka, aku pinjam selipar tuan rumah
sambil ceduk nasi, aku intai2 jgk tgk kot2 ada sape2 hntar selipar tu
tp xde gak
tp masa ambik lauk,bila aku berpaling jek, selipar tu da ada kt situ balik
hish!!1sape laa ambik
rugi xleh tgk muka org tuh

duhai student....

esok ahad maknanye da start skolah
sebut pasal sekolah, aku mesti teringat kt student2 aku
last week on thursday was last day for my student
he being dismissed from school due to disciplinary problems
i knew it was his fault
tp yg x puas hatinye, nape laa time hujung tahun da nk exam bru nk buang skolah,bru nk gantung skolah.knp x awal2?
kesian aku tgk student2 aku tuh
nk kate pengetua x ada, da msuk awal september ritu,
pengetua xde pn, kn pen kanan ada
kn dia memangku semua tugas tu?
rugi sgt bila da blajar dr awal tahun tp in the end dibuang sekolah just few days before the exam.what a waste?
tak suka dgn keadaan nih
wlupn student aku nakal, tp dia masih ada smangat nk belajar
aku bukan nk banding2 student aku
bg aku semua sama jek
tp yg aku geram, ada sorg budak cina kt 1 kelas tuh
dr awal tahun slalu ponteng kelas or ponteng skolah,merokok,siap edar rokok lg,x hormat guru langsung,rambut panjang, pakaian x kemas,kuku panjang n diwarnakan
TAPI.....
xde lak apek ni nk dibuang skolah
WHY WHY WHY WHY??????
bcoz he is a chinese????
dunno wat to say
xnak laa pulak nti aku dikatakan cuba provok lak kn
tp hakikatnye????

Saturday, October 17, 2009

kek 'bidan terjun'



this is my mocha chocolate cake. as usual i'm only da bidan terjun to do this stuff. just to help 1 of my fren. her brother getting engaged tomorrow. as she cannot find suitable cake as hantaran, she asked me to make 1. n this is da result. not good but i think it is ok rite?

Sunday, October 11, 2009

RAYA 1430

semua gambar ni diambil pd syawal yg lalu....




sesi kunjung mengunjung...
da most pretty babe!

pagi2 sebelum bertandang

my bro joe

my very best fren sufiah

my bro are-peace

my beloved parents

my youngest bro aus

2 adikku yg perasn cun

with acik


with angah



Saturday, October 10, 2009

GLOOMY DAYS



lately setiap hari hujan
nasib baik time petang
klu tak susah diriku yg merempit nk g skolah
petang semalam g jerangau menjenguk nenda 'tercinta'
pakcik aku suruh kitorang ni tido rumah dia
ngada sgt
malas nk layan
dia nk jejak kaki rumah kau pn susah
ada hati lak nk suruh aku tido rumah dia
bukan nk balas dendam, tp sendiri beringat laa

da laa on da way balik hujan
memg sejuk sampai nk demam
tp syok gak sbb da lama tak mdi hujan
huhuhuhu
terasa cm kecik2 dlu
mdi hujan
sweet childhood....
da la jerangau n rumah aku tu bukan dekat sgt
ditambah dgn hujan lebat memg sgt2
tetiba kt on da way dh nk sampai,
ada lak konvoi polis bermotosikal
nk g mana tah
terpaksalaa kami rakyat jelata ni bg laluan
depa takut demam kot
kami rakyat ni sakit pn takpe...

last week,ribut yg tiba2 melanda dungun dgn hebatnye
tak semua tempat yg rasa pusaran angin tuh
tp tempat yg jd laluan tuh boleh merasa kesannye
ada yg terbang atapnye
ada yg ranap bangsalnye
mcm2 laa
tp kt rumah aku, pokok mangga jek yg tumbang
Alhamdulillah, tak hempap rumah aku
utk tgk antara kesan2nye, leh tgk kt www.dungun.net
a day later bru baca paper mentioned that there was 3 disasters happened
sumatera=eartquake
samoa=tsunami
philipines=kesatnaa

alhamdulillah, none had crush on malaysia
Praise to Almighty Allah....

Monday, October 5, 2009

rindu memaksaku menyayangimu...

video

baru-baru ni aku terdengar lagu ni.sound nice.therefore wanna share with all of you...aku suka lagu oldies cmni.hehheheheh.as long as bahagia la kn.

Sunday, October 4, 2009

SELALU MENGALAH.....

jelaskan padaku isi hatimu
seberapa besar kau yakin padaku
untuk tetap bisa bertahan denganku
menjaga cinta ini

pertengkaran yang terjadi
seperti semua salahku

reff:mengapa selalu aku yang mengalah
tak pernah kah kau berpikir
sedikit tentang hatiku
mengapa ku yang harus selalu mengalah
pantaskah hatiku
masih bisa bersamamu

lagu ni khas bwt sorg "kawan" aku....
dia yg perkenalkn lagu ni but now aku dedicate lgu ni kt dia
susah nk faham apa yg ada dlm otk org nih
suddenly silence war between us
but this time aku da malas nk bertanye...
klu tanye pn membazir air liur jek
silap2 hari bulan dia letak tanda soal lg kt aku
tak ke menderita jiwa raga aku ni
da byk da question mark dia letak kt dlm hati n otak aku sampai da full disk daaa